ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Songs of Bullying

Παρουσιάζουμε μερικά τραγούδια – video clips τα οποία θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιες μπάντες στη διάρκεια της καριέρας τους προκειμένου να περάσουν ανάλογα μηνύματα κυρίως γύρω από το σχολικό εκφοβισμό. Ανοίξτε το ημερολόγιό σας και γράψτε κάτω από τη σημερινή ημερομηνία τη λέξη «αλλαγή»! Μην επιτρέψετε ποτέ να πέσετε θύμα εκφοβισμού…

Παρουσιάζουμε μερικά τραγούδια – video clips τα οποία θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιες μπάντες στη διάρκεια της καριέρας τους προκειμένου να περάσουν ανάλογα μηνύματα κυρίως γύρω από το σχολικό εκφοβισμό.
Ανοίξτε το ημερολόγιό σας και γράψτε κάτω από τη σημερινή ημερομηνία τη λέξη «αλλαγή»! Μην επιτρέψετε ποτέ να πέσετε θύμα εκφοβισμού και κυρίως μην κάνετε ποτέ μα ποτέ κακό στον εαυτό σας – εξαιτίας κάποιου που γεννήθηκε σάπιος και θέλει να κρυφτεί πίσω από τη δική σας ανθρώπινη υπόσταση! Παρουσιάζουμε μερικά τραγούδια – video clips τα οποία θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιες μπάντες στη διάρκεια της καριέρας τους προκειμένου να περάσουν ανάλογα μηνύματα κυρίως γύρω από το σχολικό εκφοβισμό.

«Το «Waking The Demon» μιλά για το bullying στο σχολείο κάτι το οποίο βίωσα εγώ και τα περισσότερα αγόρια» λέει ο τραγουδιστής των Bullet For My Valentine, Matt Tuck. Και προσθέτει: «Το κομμάτι αναφέρεται σε μία μέρα όπου τα πράγματα αλλάζουν και το παιδί που δεχόταν το σχολικό εκφοβισμό αποφασίζει να μην το υπόκειται άλλο αυτό. Εύχομαι οι fans μας να ταυτιστούν με αυτό και να μην επιτρέψουν ποτέ κάτι τέτοιο».

«Self-harm or suicide is never the answer. Don’t let the haters win». Με αυτό το μήνυμα κλείνει το video του τραγουδιού «Hater» των Korn. Ο σκηνοθέτης David Yarovesky το συνέθεσε χάρη σε μία σειρά από videos τα οποία υπόβαλαν οι fans της μπάντας και στα οποία μιλούν με τον τραγουδιστή Jonathan Davis για τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με το bullying που έχουν δεχτεί. Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει το κομμάτι; Επειδή πάντα θα υπάρχει εκεί έξω κάποιος που θα μας μισεί, γιατί θα  έχουμε κάτι το οποίο εκείνος δεν έχει και θα θέλει, θα πρέπει να μαχόμαστε, να παραμένουμε ακμαίοι και να μην μας νοιάζει τι λένε οι άλλοι.

«Μην αφήνεις κανέναν να σε ρίχνει ψυχολογικά. Μπορείς να γίνεις ό,τι θες» έχει πει άπειρες φορές δημόσια στους νέους και ο τραγουδιστής των  Black Veil Brides Andy Biersack. Και ο ίδιος βίωσε το bullying από πρώτο χέρι, γιατί ως μαθητής, στο καθολικό δημοτικό σχολείο όπου πήγαινε για να παρακολουθήσει μαθήματα, ήταν πολύ ήσυχος, ντυνόταν περίεργα και άκουγε μυστήρια για εκείνους μουσική. Αυτός ο εκφοβισμός που έζησε αναπαρίσταται στο video clip του κομματιού του «Knives and Pens».

«Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τις αυτοκτονίες εφήβων κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2010, οι οποίοι έπεσαν θύματα εκφοβισμού επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. Ασχολείται με τους ανθρώπους που δέχονται εκφοβισμό και βασανίζονται από το αίσθημα ότι δεν υπάρχει θέση για αυτούς στο μέλλον, με αποτέλεσμα να σκέφτονται την αυτοκτονία ως την καλύτερη επιλογή» έχει πει με τη σειρά του ο frontman των Rise Against Tim McIIrath  για το τραγούδι «Make It Stop» (September’s Children) το οποίο περιλαμβάνεται στο album «Endgame».

Οι στίχοι του τραγουδιού των Shinedown «Bully», όπως έχει δηλώσει ο Brent Smith σε συνεντεύξεις του, μιλούν για το «πώς είναι να αισθάνεσαι ότι αδυνατείς να σταθείς για τον εαυτό σου» και για το «πώς νιώθεις όταν κάποιος σε υποτιμά ή σε  ωθεί κάπου». «Το τραγούδι δεν ανέχεται τη βία. Αυτό που ανέχεται είναι η επιβίωση. Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να αφήνει να του πάρουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια» έχει τονίσει ο τραγουδιστής, ο οποίος είχε δεχτεί ειδική εκπαίδευση από τον πατέρα του προκειμένου να αντιμετωπίζει τα παιδιά που κάνουν το bullying. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε ηλικία δέκα ετών, ο πατέρας του τον πήγε σε ένα γκαράζ, του φόρεσε ένα ζευγάρι γάντια του μποξ και του είπε: «Δεν θέλω ποτέ να έρθει αυτή η στιγμή, αλλά θα πρέπει να μάθεις να μάχεσαι». Και όπως εκμυστηρεύτηκε ο Brent, έφαγε μερικές κλωτσιές, αλλά πάντα υπερασπιζόταν τον εαυτό του. «Από τη φύση μου δεν γύρισα ποτέ την πλάτη στα πιστεύω μου και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να με φτάσει στα άκρα. Και το ίδιο ισχύει και με  την οικογένειά μου. Δεν άφηνα κάποιον να μπει στο σπίτι μου και να τα βάλει με την κοπέλα μου ή το γιο μου» »

Γερό στομάχι χρειάζεται κάποιος για να δει και το video του «Ungrateful» των Escape the Fate, καθώς ξετυλίγεται σε αυτό η σκληρή πραγματικότητα. Τη σκηνοθεσία αυτού του «ταξιδιού» στον κόσμο του εκφοβισμού και της ενδοοικογενειακής βίας, υπογράφει ο Frankie Nasso (Asking Alexandria, Mudvayne).

«Όταν κάποιος, θέλει, μπορεί» είναι το μήνυμα του  Marilyn Manson, ο οποίος έγραψε το Lunchbox βασιζόμενος στην απαγόρευση  της χρήσης μεταλλικών κουτιών φαγητού στα σχολεία του Καναδά (1972), καθώς κάποια παιδιά τα χρησιμοποιούσαν σαν «όπλα» κατά άλλων παιδιών. Και βέβαια και ο Manson ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που έχουν δεχτεί το bullying

Το 1991, η ιστορία του 15ου Jeremy Wade Delle, ο οποίος πυροβόλησε με ένα περίστροφο μέσα στο στόμα του, στην τάξη του σχολείου του στο Dallas, έπειτα από τον εκφοβισμό που είχε υποστεί από τους συμμαθητές του,  συγκλόνισε τους Pearl Jam, οι οποίοι αφιέρωσαν στη μνήμη του το «Jeremy». Το τραγούδι επικεντρώνεται κυρίως στην έλλειψη της προσοχής των γονιών.

Η Ντέμη Αυλωνίτη εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τη χαλαρώνει απίστευτα το να κάθεται σε ένα δωμάτιο με ωραία θέα, παρέα με καλό φαγητό και μουσική (ακούει από τους ήχους της φύσης έως όπερα και heavy metal) . Δεν φοβάται να πει ούτε να ακούσει την αλήθεια. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Latest from IN FOCUS

Go to Top