ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Το stream ripping η νέα μάστιγα στην μουσική βιομηχανία

Εκατομμύρια δολάρια τα διαφυγόντα κέρδη των καλλιτεχνών. Κάποτε υπήρχε ένα σλόγκαν που έλεγε «Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», το οποίο προσπαθούσε να αποτρέψει τον κόσμο από το να αγοράσει αντιγραμμένα CD τα οποία πωλούνταν κατά κόρον παράνομα οπουδήποτε υπήρχε μαζεμένος κόσμος. Τα χρόνια πέρασαν, τα CD οδεύουν στο μουσείο, αλλά…

Εκατομμύρια δολάρια τα διαφυγόντα κέρδη των καλλιτεχνών.

Κάποτε υπήρχε ένα σλόγκαν που έλεγε «Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», το οποίο προσπαθούσε να αποτρέψει τον κόσμο από το να αγοράσει αντιγραμμένα CD τα οποία πωλούνταν κατά κόρον παράνομα οπουδήποτε υπήρχε μαζεμένος κόσμος. Τα χρόνια πέρασαν, τα CD οδεύουν στο μουσείο, αλλά η πειρατεία παραμένει. Η νέα μορφή μουσικής πειρατείας ονομάζεται stream ripping και στην ουσία είναι το παράνομο κατέβασμα μουσικού περιεχομένου από τις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ο εκάστοτε χρήστης αποσπά περιεχόμενο από μια πλατφόρμα όπως το YouTube, το Spotify και το Apple Music, απομονώνει τον ήχο αν πρόκειται για οπτικοακουστικό περιεχόμενο, και κατόπιν το μετατρέπει σε αρχείο ήχου το οποίο μπορεί να αναπαράγει offline ή να το μοιραστεί με άλλους χρήστες χωρίς να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

Το stream ripping είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένα προγράμματα ή μηχανήματα. Ένα πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να μετατρέψει το streaming σε αρχείο ήχου και ένας υπολογιστής είναι αρκετά για να γίνει η δουλειά. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για το destreaming έχουν διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αρκετά από αυτά διατίθενται και δωρεάν στο διαδίκτυο.

Πρόσφατα η Βρετανική Ένωση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη μουσική (PRS for Music) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανε σχετικά με το φαινόμενο του stream ripping και τα αποτελέσματα εξέπληξαν δυσάρεστα, καθώς φαίνεται ότι στην τριετία 2016-2019 στη Βρετανία η χρήση υπηρεσιών που παρέχουν τη δυνατότητα stream ripping έχει αυξηθεί κατά 1390%, επισκιάζοντας οποιαδήποτε άλλη παράνομη μουσική δραστηριότητα.

Σαν αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί επίσης κατά 12% οι υπηρεσίες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, και πλέον καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των ιστοσελίδων τα οποία παρέχουν παράνομη δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμα: Ο ιδρυτής του Spotify θέλει από τους καλλιτέχνες περισσότερη μουσική

Η πιο «κατακρεουργημένη» πλατφόρμα αποδεικνύεται το YouTube, μιας και οι 70 από τις 100 ripping υπηρεσίες το αφορούν. Δεύτερο στη λίστα είναι το Spotify. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι μισοί περίπου (32 από τους 60) rippers έχουν έδρα τις ΗΠΑ, και οι 25 δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν μιας και χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα απόκρυψης της έδρας τους.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος κάνει destreaming είναι πάνω κάτω ίδιοι με τους λόγους που κάποιος κατεβάζει ταινίες ή σειρές μέσω torrent. Από τη μία το μηδενικό κόστος και από την άλλη η άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες μουσικούς τίτλους από την άνεση του σπιτιού οποιαδήποτε στιγμή είναι αρκετά για να μας βάλουν σε πειρασμό. Πριν όμως υποκύψουμε στον πειρασμό, θα ήταν καλό να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα παράνομα κλικ.

Νομικά, το stream ripping είναι αδίκημα, καθώς υπάγεται στις περιπτώσεις κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας, ηθικά όμως είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα, μιας και η κλοπή του copyright επηρεάζει πολλούς περισσότερους από τους μετόχους του εκάστοτε streaming site. Υπάρχουν χιλιάδες καλλιτέχνες οι οποίοι, ειδικά τώρα που δεν γίνονται live, που περιμένουν τα χρήματα από τα δικαιώματα των τραγουδιών τους για να ανακουφιστούν οικονομικά. Και ναι μπορεί όταν κατεβάζει ένας τα ποσά που χάνονται να είναι μηδαμινά, αλλά δυστυχώς μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο λαμβάνει αυξανόμενες διαστάσεις, και το οποίο είναι η αιτία να χάνονται σεβαστά ποσά, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά και όσους άλλους εμπλέκονται με τη μουσική και βιοπορίζονται από αυτή.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top