Ο Ντένης Βαγγόπουλος μιλάει στο rockyourlife.gr για το μεγάλο διόραμα που κοσμεί την έκθεση για τα 80’s. 

Το διόραμα από Playmobil και αναπαριστά την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Λονδίνο και το νεύμα του στη Δήμητρα Λιάνη, την ώρα που κατέβαινε τη σκάλα του αεροπλάνου, είναι το έκθεμα που έχει κερδίσει τα περισσότερα βλέμματα, τις περισσότερες φωτογραφίες και τα περισσότερα χαμόγελα των επισκεπτών της έκθεσης “GR 80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη”.

Όμως κανένα γεγονός που έχει σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σημάδεψε τη ζωή του Ντένη Βαγγόπουλου, του ανθρώπου που αφιέρωσε μήνες από τη ζωή του για να φτιάξει το διόραμα, όσο το σπουδαιότερο μουσικό event της δεκαετίας του 1980. Το καλοκαίρι του 1985, ο 14χρονος τότε Ντένης πήγε στην πρώτη συναυλία της ζωής του η οποία δεν ήταν άλλη από το Rock In Athens στο Καλλιμάρμαρο. Το διήμερο φεστιβάλ στο οποίο συμμετείχαν οι Clash, οι Cure, οι Depeche Mode, οι Stranglers, οι Talk Talk, οι Culture Club, η Nina Hagen και οι Telephone τον σημάδεψε και έτσι αποφάσισε να το ξαναζήσει δημιουργικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

playmobil_4

Στο περίπτερο Δ7 που έχει ως θέμα τις νεανικές κουλτούρες εκτίθεται ένα διόραμα – αναπαράσταση του Rock In Athens, το οποίο έχει διαστάσεις δύο επί τρία μέτρα και το οποίο ο κ. Βαγγόπουλος δημιούργησε χρησιμοποιώντας 3000 Playmobil. Οι επισκεπτες θα το δουν ολοκληρωμένο όταν προστεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

“Το Rock In Athens ήταν τρομερά σημαντικό εκείνη την εποχή. Έκανε μεγάλη εντύπωση σε όσους ασχολούμασταν με τη μουσική το πως διοργανώθηκε ένα τέτοιο φεστιβάλ με αυτά τα ονόματα. Εκείνη την εποχή είχαμε μια τηλεοπτική εκπομπή με video clips και ελάχιστα χρήματα για να αγοράσουμε δίσκους. Πηγαίναμε στον Πυλαρινό και γράφαμε κασέτες για να έχουμε μουσική να ακούμε” διηγείται στο rockyourlife.gr ο κ. Βαγγόπουλος.

playmobil_6

Στο φεστιβάλ πήγε με “ένα τσούρμο φίλων. Μπήκαμε όλοι μαζί στο τρόλει και κατεβήκαμε στο Καλλιμάρμαρο. Και μόνο το ότι βρεθήκαμε ανάμεσα σε τόσο κόσμο που μοιραζόταν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμας ήταν περίεργο και πρωτόγνωρο. Στην πορεία πήγα σε πολλές συναυλίες με ακόμα περισσότερο κόσμο αλλά αυτή η πρώτη φορά σου μένει για πάντα. Δεν ξεχνιέται με τίποτα. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι από το μουσικό μέρος δεν θυμάμαι πολλά πράγματα επειδή ήμασταν μικροί με αυστηρούς γονείς και έπρεπε να γυρίσουμε νωρίς στο σπίτι. Είχαμε τρομάξει και λίγο με τα επεισόδια που ξεκινούσαν την ώρα που φεύγαμε” λέει.

playmobil_1

Ο κ. Βαγγόπουλος εξηγεί ότι την περίοδο που σχεδιαζόταν η έκθεση συζητούσε με τους διοργάνωτες διάφορα θέματα για τα οποία θα μπορούσε να φτιάξει διοράματα. “Θέλαμε να ασχοληθούμε και με την πολιτική και με την κουλτούρα της εποχής. Στο τραπέζι έπεσαν αρκετά θέματα αλλά καταλήξαμε στην επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου και στο Rock In Athens για να ελαφρύνουμε το κλίμα και να έχει περισσότερη πλάκα”.

Η ίδια η κατασκευή του διοράματος αποδείχθηκε αρκετά πολύπλοκη. Ο κ. Βαγγόπουλος χρησιμοποιεί μόνο Playmobil και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να αναπαραστήσει κάποιες λεπτομέρειες όπως θα ήθελε. “Το πιο δύσκολο σημείο και το λιγότερο πιστό είναι το πέταλο του Καλλιμάρμαρου. Δεν μπορείς να το φτιάξεις κυρτό με Playmobil. Όμως εδώ δεν μιλάμε για μοντελισμό που απαιτεί απόλυτη πιστότητα.  Η σκηνή και τα ηχεία φτιάχτηκαν όπως ήταν, αλλά δεν ήταν εύκολο να κάνω τα Playmobil που έβαλα στη σκηνή να μοιάζουν με κάποιους από αυτούς που έπαιξαν. Είναι κοινές φιγούρες. Μπορείς να πεις ότι μοιάζουν λίγο με τον Boy George πάντως”.

playmobil_5

Το τελευταίο που έχει να κάνει ο κ. Βαγγόπουλος πριν παρουσιάσει το έργο του στους επισκέπτες της έκθεσης είναι να τοποθετήσει περίπου 3000 ανθρωπάκια στις κερκίδες και στο χώρο μπροστά από τη σκηνή. “Δεν είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον δεν έχω να κολλήσω εκατοντάδες μικρά αυτοκόλλητα με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ” καταλήγει.

*Το διόραμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σ.Κ., ο οποίος πέθανε πριν από λίγες ημέρες.

playmobil_2

playmobil_making

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.