ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

UMAW: Νέα καμπάνια από μουσικούς για περισσότερη διαφάνεια

Πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων υπογράφουν την ανακοίνωση. Εδώ και καιρό η μουσική βιομηχανία δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές της. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος, έχει υποφέρει και δυστυχώς δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, εξαιτίας της πανδημίας. Με την απαγόρευση των ζωντανών συναυλιών, που είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τους…

Πλήθος καλλιτεχνών και συγκροτημάτων υπογράφουν την ανακοίνωση.

Εδώ και καιρό η μουσική βιομηχανία δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές της. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος, έχει υποφέρει και δυστυχώς δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, εξαιτίας της πανδημίας. Με την απαγόρευση των ζωντανών συναυλιών, που είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τους μουσικούς, το εισόδημα τόσο των μουσικών όσο και εκείνων που εμπλέκονται στο στήσιμο και την οργάνωση μιας συναυλίας, τείνει προς εξαφάνιση. Όσοι από τους καλλιτέχνες έχουν διαθέσει τη δουλειά τους στις streaming πλατφόρμες έχουν να περιμένουν κάποια έσοδα τα οποία πιθανόν να μπορούν να τους εξασφαλίσουν κάποια από τα απαραίτητα, όπως για παράδειγμα έναν καφέ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ένωση UMAW (United Musicians and Allied Workers), το μέσο χρηματικό αντίτιμο που λαμβάνει κάθε καλλιτέχνης από το Spotify για κάθε streaming είναι περίπου 0,0038 δολάρια. Για να μας τα εξηγήσουν καλύτερα στην ανακοίνωση τους παρέθεσαν μερικά χρηματικά ισοδύναμα: Έστω λοιπόν, ότι ο Χ καλλιτέχνης του οποίου η μουσική διατίθεται στο Spotify. Για να μπορέσει ο Χ να αγοράσει ένα κανονικού μεγέθους ποτήρι καφέ, πρέπει η μουσική του να παίξει 786 φορές. Αν ο Χ πρέπει να πληρώσει και το ενοίκιο του, το οποίο ας πούμε ότι είναι 1000 δολάρια, η μουσική του πρέπει να παίξει 283.684 φορές, και αν αυτός και η μπάντα του ήθελαν να κερδίσουν από τα Streams τους όσα θα κέρδιζαν αν δούλευαν με ωρομίσθιο 15 δολάρια ανά ώρα θα έπρεπε τα streams να είναι 657.895.

Την αδικία αυτή έχει σκοπό να εξαφανίσει η UMAW η οποία είναι μια οργάνωση που έχει ως στόχο το συντονισμό όσων εμπλέκονται με τη μουσική και βιοπορίζονται από αυτή, και την οργάνωση του αγώνα τους για μια πιο δίκαιη μουσική βιομηχανία και μια καλύτερη κοινωνία γενικότερα. Το μανιφέστο που υπογράφουν τα μέλη της UMAW ζητάει αρχικά από το Spotify, που είναι και η πιο δημοφιλής πλατφόρμα, να πληρώνει 1 penny/stream. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η εταιρεία που διαχειρίζεται το Spotify παρόλο που αυξάνει την αξία της, συνεχίζει να πληρώνει ελάχιστα τον κόπο των μουσικών. Στην εποχή της πανδημίας, την ώρα που όλο το μουσικό σύστημα κινδυνεύει να εξαφανιστεί, ολοένα και περισσότεροι μουσικοί βασίζονται στο streaming για να αποκτήσουν εισόδημα».

Εκτός από τις καλύτερες πληρωμές, η UMAW ζητάει από τον όμιλο Spotify περισσότερη διαφάνεια στις λειτουργικές του διαδικασίες, και απαιτούν να δημοσιοποιούνται όλες οι λεπτομέρειες ακόμα και για τα συμβόλαια που γίνονται πίσω από «κλειστές πόρτες». Στα αιτήματα τους συμπεριλαμβάνεται επίσης η παύση αλλά και η γνωστοποίηση των συμφωνιών που έχει κάνει το Spotify με διάφορες δισκογραφικές και εταιρείες management προκειμένου να προωθείται η δουλειά συγκεκριμένων καλλιτεχνών, αλλά και η αναγνώριση της δουλειάς όλων εκείνων που συμμετέχουν για τη δημιουργία της μουσικής, από τον συνθέτη μέχρι τον ηχολήπτη, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν κάτι. Τέλος ζητάνε την παύση οποιασδήποτε δικαστικής διαμάχης του Spotify με τους μουσικούς και τους μουσικοσυνθέτες σχετικά με την μείωση των χρηματικών ποσών που καλούνται να πληρώσουν για τα δικαιώματα των τραγουδιών.

Η UMAW δεν είναι η πρώτη που έριξε τα βέλη της στο Spotify. Στις αρχές της άνοιξης, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο μουσικός Evan Greer είχε ξεκινήσει να μαζεύει υπογραφές online ζητώντας από το Spotify να τριπλασιάσει το ποσό πληρωμής για κάθε stream για να βοηθήσει οικονομικά τους μουσικούς. Λίγο αργότερα το blog The Trichordist, που ασχολείται με την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών στην ψηφιακή εποχή, δημοσίευσε δεδομένα που έδειχναν ότι κάποιος πρέπει να μετρήσει 3114 streams στο Spotify για να κερδίσει το μέσο βρετανικό ωρομίσθιο (8,72 λίρες). Η δυσαρέσκεια απέναντι στις τακτικές του διαδικτυακού γίγαντα φούντωσε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Daniel Ek, ο οποίος είπε, σε ελεύθερη μετάφραση, ότι όποιος θέλει να δει τα έσοδα του να αυξάνονται πρέπει πλέον να παράγει μουσική πιο συχνά και όχι κάθε τρία χρόνια.

Μέχρι τώρα η διαδικτυακή φόρμα διαμαρτυρίας που διατίθεται από την UMAW έχει υπογραφεί περίπου από 4000 καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και Thurston Moore, King Gizzard and the Lizard Wizard, Frankie Cosmos, Deerhoof, Julianna Barwick, JD Samson, DIIV, Alex Somers, Zola Jesus και άλλοι.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top